حسن روحانی برای آخرین دفاع از کابینه پیشنهادی خود در صحن علنی مجلس به سخنرانی پرداخت. در بخش سیاست خارجیِ صحبتهای رئیس جمهور، آنچه که برجستگی بیشتری داشت پررنگتر شدن ادبیات مواجهه با آمریکا و استکبار ستیزی بود؛ آنهم با معیار حفظ برجام و باب طبع حسن روحانی!
به گزارش رجانیوز روحانی که برای دفاع از کابینه پیشنهادیاش به مجلس رفته بود در بخشی از صحبتهایش هم به برجام اشاره کرد و گفت:
آن کسی که برای برجام سینه سپر میکند، یعنی دربرابر دشمنان ایران میایستد، در برابر آمریکا و اسرائیل و برخی کشورهای کوچک منطقه که اخلال میکنند میایستد، این را میگوئیم قهرمان میدان مبارزه علیه استکبار. آن کسی که در مقابل آمریکا خم میشود و خودش زودتر هل میدهد که برجام را از بین ببرد! بابا آمریکا اینقدر کمک نمیخواهد که شما میخواهید کمک کنید! آمریکا به اندازه کافی کمک دارد. شما به ملت خودتان کمک کنید.
رئیس جمهور در ادامه نیز افزود: امروز بزرگترین ماموریت وزارت خارجه حفاظت از نهال نوپای برجام است. روبه روی آمریکا باید بایستد. رو به روی آنانی که علیه منافع ملی ایران حرکت میکنند باید بایستد. از شوخی بعضیها هم نترسد. بعضیها شوخی میکنند یک حرفهایی میزنند. بعضیها عادت دارند به یک جملاتی. نباید ما بترسیم ما باید کار خودمان را انجام دهیم.
درباره این سخنان باید به چند نکته اشاره کرد:
1- استکبار ستیزی از جمله اصول بنیادی و ذاتی انقلاب اسلامی است که نباید در هیچ دورهای اجرای آن متوقف شود. از جمله اساسیترین اشتباهات سیاست خارجی دولت یازدهم به فراموشی سپردن استکبارستیزی و نادیده گرفتن دشمنی نظام سلطه با ایران بوده است؛ ایدهای که محمد جواد ظریف در کتاب خاطرات خود تحت عنوان آقای سفیر به آن اشاره کرده و میگوید:
« من تلاش میکنم هیچگاه از واژه دشمن استفاده نکنم…. ما اختلافات اساسی با امریکا دﺍﺭﯾﻢ، همانطور که تمام کشورها ﺑﺎ ﯾﮑﺪﯾﮕﺮ اختلافات ﺍﺳﺎﺳﯽ دارند اما این دشمنی نیست.»
اگر نگاه کوتاهی به روال 4 سال گذشته و دوران حساس مذاکرات کنیم متوجه میشویم که دقیقاً مبتنی بر همین ایده توافق هستهای به امضاء رسیده است. روحانی، باراک اوباما رئیس جمهور آمریکا و اصلیترین دشمن ایران را مودب و باهوش میخواند، مذاکره کنندگان همدیگر را به اسم کوچک صدا زده و عکس نوههای خود را به یکدیگر نشان میدهند و وزیر خارجه کشورمان نیز آمریکا را آنقدر بزرگ میبیند که معقتد است با یک بمب میتواند تمام سیستم دفاعی کشور را از کار بیندازد! مبتنی بر همین ایرادات شکلی و خوشبینی بیحد و حصر به طرف مقابل توافقی امضاء میشود که در قبال بتن ریزی در دستاوردهای هستهای کشور- ثمره خون دل خوردنهای شهدای هستهای و دانشمندان جوان ایرانی- ساختار تمامی تحریمها باقی میماند! مکانیزم حل اختلاف در توافق نیز به بدتر شکل ممکن در تاریخ حقوق بینالملل نگاشته شده است چرا که در صورت اعتراض ایران به بدعهدی طرف مقابل تمامی تحریمها مجدداً بازمیگردد! همه این موارد در ثمره تفکری اتفاق افتاد که قول جان کری را تضمین میدانست!
لذا تا جمهوری اسلامی ایران و انقلاب اسلامی بوده استکبار ستیزی هم وجود داشته است اما دولت یازدهم با درک نادرست از شرایط دنیا و با خوش بین بودن به مذاکرات در یک برهه 4 ساله این اصل اساسی را به فراموشی سپرد.
2- اینکه بعد از 4 سال روحانی به یاد استکبار ستیزی افتاده را میتوان مثبت و هم منفی ارزیابی کرد! ارزیابی منفی از این جهت که فرصت طلایی نگارش توافق خوب با از دست دادن سرمایههای ارزشمند هستهای طبق برجام از بین رفته است. در واقع آنوقتی که دولت باید استکبار ستیزی میکرد در خواب غفلت به سر میبرد و امروز به دنبال نوشدارو بعد از مرگ سهراب است! ارزیابی مثبت از این جهت که 4 سال گذشته تجربه مناسبی برای افرادی مانند روحانی، عراقچی و ظریف بود تا دریابند که آمریکا قابل اعتماد نیست و راه درست مواجهه با آن مقابله با آن است و با لبخند زدن مشکلی حل نمیشود.
3- مبنایی که روحانی برای استکبار ستیزی انتخاب کرده را باید نوعی آدرس غلط دانست چرا که با دقت در صحبتهای روحانی متوجه میشویم که رئیس جمهور برجام را مبنای استکبار ستیزی میداند و بر همین اساس سینه سپر کردن برای برجام یعنی ایستادن در برابر آمریکا! به دنبال آن هم فردی که از برجام حمایت کند قهرمان میدان علیه استکبار نامیده میشود و وزارت خارجه هم مهمترین هدفش حفاظت از طفل نوپای برجام است. طبیعی است که از دید رئیس جمهور و مبتنی برهمین نگاه منتقدین نیز حامی آمریکا به حساب میآیند.
اما این نگاه را باید در حکم خانهای دانست که از پایبست ویران است. برجام سندی برای نظارتهای غیرقانونی بر روی کشور و از بین بردن مولفه قدرت هستهای ایران بوده است و حفظ این سند هیچگاه به معنی استکبارستیزی نمیباشد. در واقع استکبارستیز کسی است که مبتنی بر منافع ملی به برجام نگاه کند و بر این مبنا با دشمن مقابله کند. مطابق با این دیدگاه، درصورتی که آمریکا به تعهدات خود عمل نکند و هر روز و هر هفته با وضع تحریمها جدید منافع ایران را از بین ببرد دیگر لزومی به اجرای برجام وجود ندارد. عاقلانه هم نیست که فقط یک طرف توافق به تعهدات خود عمل کند و سپس کسانی در داخل کشور به توجیه اقدامات خصمانه و بدعهدی طرف مقابل بپردازند و دیگراننیز موظف شوند آنها را استکبار ستیز بخوانند!
4- طنز سخنان روحانی جایی است که معتقد است همچنان برجام در حال اجرا شدنست و این منتقدان هستند که از آمریکا را هل میدهند تا توافق را از بین ببرد. احتمالاً از دید حسن روحانی وضع تحریمهای ویزا، ایسا، H.R 3264 نیز توسط منتقدان صورت گرفته است! اما چه بپذیریم و چه بخواهیم چشمان خود را بر روی واقعیت ببندیم مثل روز روشن است که توافق هستهای فقط از جانب ایران در حال اجرا شدن است و ایالات متحده آمریکا متن، روح و جسم برجام را نقض کرده است و با وضع جامعترین لایحه تحریمی طول تاریخ تلاش میکند تا فشارهای بی حد و حصری بر ایران وارد کند و عادی سازی روابط اقتصادی کشور را تحت تاثیر قرار دهد.
فرم در حال بارگذاری ...
آخرین نظرات