به یقین می توان گفت درک ابعاد وجودی حضرت معصومه(س) و رسیدن به جایگاه معنوی آن حضرت، ضرورت تعیین راهکارهایی برای پیاده کردن آن در جامعه را مشخص می سازد تا بانوان و به ویژه دختران ما، با الگوبرداری از آن کریمه اهل بیت(ع) مظهر عفاف، تقوا و حیا باشند. از این رو، نامگذاری روز ملی دختران در زادروز آن حضرت، حرکتی نمادین برای گوشزد کردن شخصیت حضرت معصومه(س) و ترویج ابعاد وجودی این دختر اهل بیت(ع) در میان دختران مسلمان و در نهایت الگوسازی از شخصیت آن حضرت برای دختران امروز است.
مریم بهروزی دبیرکل جامعةالزینب(س)
در این رابطه می گوید: حضرت فاطمه معصومه(س) یکی از زنان مشهور اسلام هستند که ویژگی های شخصیتی ارزشمندی همچون علم و تقوا دارند. فعالیتهای سیاسی و اجتماعی ایشان نیز با آگاهی از مسایل روز انجام می شد، به طوری که شاگردان و پیروان بسیاری داشتند و آنان را به راه خیر و ثواب رهنمون می شدند. به دلیل همین قدرت روشنگری حضرت معصومه(س) دشمن از وجود ایشان احساس خطر کرد و ایشان را از مسیر اهداف شوم سیاسی اش برداشت.
به اعتقاد او ، دستیابی به توانمندی های فکری و اندیشه ورزی نیازمند داشتن نگاهی والا به امور است که بانوی مکرم اسلام، حضرت فاطمه معصومه(س) این شاخصه را در وجودشان داشتند.بهروزی می افزاید: اگر افراد به توانمندی های مقدس و ارزشمند برسند، جامعه هم به توانمندی های آنان معتقد می شوند.دختران مسلمان هم تحت آموزه های دینی می توانند به مقامات بالای علمی و معنوی دست یابند.دبیرکل جامعةالزینب(س) معتقد است: الگوهایی که دختران مسلمان ما دارند، اسوه های دانشمندی و اندیشه ورزی هستند. در حالی که جوامع غربی حضرت مریم را به عنوان الگو نمی بینند بلکه ایشان را به عنوان موجودی مقدس و آسمانی می پندارند که زمینی ها نمی توانند به ایشان تأسی جویند.
او می گوید: البته این فرهنگ را برای زنان و دختران آن جوامع ساخته اند تا به اهداف سیاسی و شهوانی خود برسند. اما در جامعه اسلامی ما، الگوهای انسانی بسیاری داریم که بانوان جامعه ما می توانند در مسیر این بزرگان گام بردارند. امام راحل(ره) در وصیتنامه شان زنان ایران را به زینب گونگی توصیه می فرمایند. به این معنا که این بانوی بزرگ اسلام را الگوی زندگی خود قرار دهید.
…………..
پناهگاه شیعیان
دختری که در خاندان پیامبر، لقب کریمه اهل بیت(ع) را به خود اختصاص داد، نگین شهر قم شده است.
کرامات حضرت معصومه(س) چنان است که بر آن تأکید بی شمار شده است؛ به ویژه که امام رضا (ع) و امام جعفرصادق (ع)، زیارت کنندگان آن حضرت را وعده بهشت داده اند. حضرت معصومه(س) از بانوان فاضله اهل بیت(ع) است که زندگی دشواری را در دوران هارون و مأمون سپری کردند.حجةالاسلام والمسلمین علی اکبر مهدی پور، مؤلف کتاب «زندگانی کریمه اهل بیت(ع)» با بیان اینکه ایشان در محضر پدر و برادر بزرگوار خود از تربیت ویژه ای برخوردار بودند، یادآور می شود: قبل از تولد امام موسی کاظم(ع)، حضرت جعفرصادق(ع) از وجود حضرت معصومه(س) خبر داده و می فرماید که یکی از فرزندان من به نام فاطمه دختر موسی در شهر قم از دنیا می رود که هر کس آرامگاه ایشان را زیارت کند، بهشت بر او واجب می شود.
او ادامه می دهد: پیشگویی برای حجت الهی، از معصومین طبیعی است اما پیشگویی برای کسی که از حجتهای الهی نیست، نشان دهنده بزرگی و اهمیت جایگاه آن بانوی مکرمه است.این مدرس حوزه با اشاره به جایگاه والای علمی کریمه اهل بیت(ع) می گوید: ایشان حتی به پرسشهای فقهی مردم نیز پاسخ می دادند. حضرت فاطمه معصومه(س) از علم وافری برخوردار بودند و در جهت هدایت مردم به ویژه افراد خانواده و آشنایان از مسیر انحرافی دشمن تلاش بسیاری می کردند. ایشان از هر فرصتی برای نقل احادیث و پاسخ به سؤالها استفاده می کردند. در آن دوران، مجازات حکومت برای نقل یک حدیث، هزار ضربه شلاق بود و زن و مرد هم نداشت.مهدی پور با اشاره به جایگاه والای این بانوی مکرمه در تثبیت امامت خاطرنشان می کند: در حدیثی در مورد زیارت حرم مطهر ایشان آمده است: حضرت معصومه(س) را زیارت کنید در حالی که عارف به حق او باشید؛ بدین معنا که ایشان دارای جایگاهی والاست که از نگاه امام معصوم، حقی دارد و باید آن حق را شناخت، همچنان که حق حجتهای الهی را باید شناخت. ایشان با اندوخته های علمی بالا، بسیاری از افراد را تربیت کرده و معارف اهل بیت(ع) را به آنان آموخته اند. در طول قرنها نیز، حرم مطهر ایشان پناهگاه همه شیعیان بوده است.
تربیت انسانها
از منظر روان شناختی و جامعه شناختی انسان همواره نیازمند به الگویی رفتاری و نمونه ای عملی است و وجود الگوهای رفتاری و شخصیتهای نمونه و مربی نقش بسیار مهمی در سازندگی انسانها دارد. الگو در فرهنگ و علوم اجتماعی به افراد انسانی کامل و رشد یافته ای گفته می شود که لیاقت سرمشق بودن دیگران را دارند. الگوپذیری، به معنای فرایند پیروی از یک مدل عینی و راهنمای عمل در رفتار و کردار، گرچه در همه دوره های زندگی انسان کم و بیش مطرح است ولی این فرایند در دوره جوانی به دلیل مهمترین دوره تکوین شخصیت افراد، رشد کمالات انسانی و ورود فرد به جامعه کارکرد بیشتری دارد.
حجةالاسلام محمدرضا کاووسی، استاد دانشگاه، با اشاره به شاخصه های حضرت معصومه(س) به عنوان بانویی فرهیخته برای الگو شدن، می گوید: حضرت معصومه(س) با اینکه دختر جوانی بودند هم از نظر عبادی، هم علمی و سیاسی نقش خود را به خوبی ایفا کردند و با حرکت به سوی حفظ حریم ولایت و امامت، نشان دادند که زن در همه عرصه ها می تواند فعال باشد. دختران امروز هم باید بتوانند این نقش ها را داشته باشند.وی حضور زنان در عرصه های اجتماعی را دارای اهمیت و ارزش ارزیابی کرده و می گوید: اگر نقش و جایگاه زنان و دختران به خوبی تعریف شده باشد هیچ گاه فعالیت اجتماعی زنان به یک آسیب تبدیل نمی شود. چرا که همانطور که امام(ره) فرمودند از نظر اسلام وظیفه زن تربیت انسانهاست.
این کارشناس مذهبی در مقایسه نگاه جامعه امروز ما به دختر و نگاه اسلام به دختر، بر تعریف نقش و انتظارات از دختران در جامعه تصریح می کند: برای تعیین نقش و جایگاه دختر در جامعه باید دیدگاه اسلامی را رواج دهیم و بعد شخصیت انسانها را تغییر دهیم. همانطور که پیامبر(ص) در دورانی که دختران را زنده به گور می کردند، با بها دادن به دختر خود دیدگاه جامعه را نسبت به زن و دختر تغییر داد.معدنی پور، رئیس فرهنگسرای دختران نیز در این باره معتقد است: تعمیق و گسترش پیام دین خاتم در مورد دختران با محوریت وجود پیامبر(ص) و اهل بیت(ع)، معرفی حضرت معصومه(س) با عنوان الگوی دختر مسلمان پیش رو و تحول آفرین و تأکید بر نقش دختران در فرهنگ ایران اسلامی با تبیین جایگاه دختران در انقلاب و جمهوری اسلامی ضروری است.او با تأکید بر تربیت و پرورش بهینه دختران و الگوپذیری از زندگانی کریمه اهل بیت(ع) می گوید: گسترش فرهنگ خودباوری، حیا و حجاب در میان دختران، اصلاح نگرشهای جامعه، خانواده و رسانه ها نسبت به آنان و همچنین الگودهی بهینه از منش حضرت معصومه(س) و تأکید بر فراگیری برنامه ها و پرهیز از توقف در چارچوبهای تکراری نیز برای بازیابی جایگاه دختران در جامعه باید دنبال شود.
***
خاک سرد نخلستان های شبه جزیره عرب در دوران جاهلیت هیچ گاه فراموش نمی کند، صدای ضجه های دخترانی را که روزگاری وجودشان ننگی بود بر پیشانی مردانی که حق زندگانی را نه به خواست خدا که به کلفتی بازو و نعره می دانستند. نور اسلام که تابید زن جایگاه والا و انسانی خود را بازیافت و اسلام الگوها و اسوه های بزرگی چون حضرت فاطمه(س)، حضرت زینب(س) و حضرت معصومه(س) را برای راهنمایی بشر، به زمینیان تقدیم کرد.در قرن بیست و یکم میلادی، تن تاریخ می لرزد از ترس تکرار تاریخ. روزگار جاهلیت جسم دختران زنده به گور می شد و اکنون هراس از زنده به گور شدن روح آنان، می رود.خداوند، اول ذیقعده سال ۱۷۳ ه.ق نشانه ای فرستاد تا انسانیت از یادمان نرود
منبع : سایت شهیده قم
فرم در حال بارگذاری ...
آخرین نظرات