موضوع: "پزشکی"
نامه وزیر بهداشت به رهبر انقلاب اسلامی؛
وزیر بهداشت در نامه خود به رهبر معظم انقلاب آورده است: بی تردید دوباره بر می گردیم به روزهائی که مردم عزیز کشورمان با سلامتی و شادمانی در کنار هم زندگی کنند و دیری نخواهد پایید تا بر چهره نازنین فرمانده مهربانمان لبخند رضایتمندی بنشانیم.
گروه سیاسی-رجانیوز: روز گذشته پس از فرمایشات رهبر انقلاب اسلامی در تقدیر از کادر درمانی کشور که در خط مقدم مبارزه با کرونا هستند، سعید نمکی وزیر بهداشت در نامهای به حضرت آیتالله خامنهای، از حمایت ها و قدردانی ایشان سپاس گذاری کرده است. نمکی در این نامه نوشته است: بی تردید دوباره بر میگردیم به روزهایی که مردم عزیز کشورمان با سلامتی و شادمانی در کنار هم زندگی کنند و دیری نخواهد پایید تا بر چهره نازنین فرمانده مهربانمان لبخند رضایتمندی بنشانیم.
متن کامل این نامه به شرح ذیل است:
حضرت آیت ا…العظمی خامنه ای
مقام معظم رهبری (مدظله العالی)
سلام علیکم؛
فراز اول فرمایشات حکیمانه امروزتان که همچون پیش، مایه وفاق و همگرائی ملی بود پس از چند هفته تلاش شبانه روزی و نفس گیرمان در مدیریت بیماری کرونا بخصوص در استانهای مرزی و پرمشکل کشور که به لطف پروردگار به مهار نسبی آن نیز انجامید بارانی لطیف بود بر تنهای رنجور و دلهای داغدیده مان اما آهنگ محزون صدایتان در فراز دوم که غمگینانه از افتادن آتش دوباره بیماری بر نیستان وجود هموطنانمان گفتید و سوز دل مهربانتان را از داغ فقدان عزیزانمان بر زبان جاری فرمودید وجودم را گداخت و نگاشتن سوز دل را تنها راه علاج این رنج جان گداز یافتم.
اگر در دوره اول بیماری سربازان حضرتعالی بعنوان مدافعین سلامت در کنار دیگر عزیزان دستآوردی شگرف در اوج تحریم و تنگدستی نثار ملت شریف ایران کردند علاوه بر همه جان فشانیها، همدلیها و هم افزائیهای مردم و کارگزاران نظام، حمایتهای بزرگ منشانه رهبری مهربان و فرزانه بود که یقین دارم در تاریخ این سرزمین بعنوان برگ زرین بی بدیل، جاودانه به یادگار خواهد ماند.
اینجانب بعنوان سربازی کوچک که از روزهای قبل از ورود بیماری به کشور خدمتگزار بودهام و یاد هر روزش را در دفتر خاطراتم مینگارم، گرانبهاترین اوراق این نگارش را سرشار از ردپای کلام، عمل و محبت حضرتعالی می بینم و امروز که پس از آنهمه بردباری و حمایت، بجای شادمانی و رضایت، اندوه در آهنگ صدایتان می شنوم، برایم بسیار، بسیار غم انگیزست.
قبل از این موج جدید بلاخیز پیش بینی ایام را بدلیل غفلت های ساده انگارانه به محضرتان تقدیم کرده بودم دلم نمی خواست آنچه می دیدم، تحقق یابد. دلم می خواست در عالم پیش بینی و رویا بماند همچون انسانی که خوابی تلخ می بیند و در عالم بیداری خوشحال می شود که خواب بود ولی متأسفانه به حقیقت پیوست.
اما بگویم عزیز دل…
هنوز دیر نشده است، تا خدا هست که یاریمان کند، شما هستید که نصیحت و دعایمان کنید، مردمی هستند که حرفهایمان را بشنوند و همراهیمان کنند، قوای سه گانهای هستند که دست در دست هم حمایتمان کنند، نیروهای مسلح، سازمانهای مردم نهاد و خیرینی هستند که دستمان را بگیرند، جوانان و دانشگاهیان فرهیخته ای هستند که در راه پیشگیری و درمان، معجزه خلق کنند. مدافعین عاشق سلامتی هستند که مهر بورزند و خسته نشوند، مادران و پدران شهدائی هستند که دعای نیمه شبانشان عطر دلانگیز کاروانمان باشد هراسی از هجمه بیماری نداریم و یقین داریم که مهارش میکنیم و بیتردید دوباره بر میگردیم به روزهائی که مردم عزیز کشورمان با سلامتی و شادمانی در کنار هم زندگی کنند و دیری نخواهد پایید تا بر چهره نازنین فرمانده مهربانمان لبخند رضایتمندی بنشانیم.
انشاءالله
دکتر سعید نمکی
مواد غذایی که در وعده صبحانه میل میکنید بسیار اهمیت دارند زیرا ممکن است ناآگاهی از یک انتخاب درست در این موضوع به سلامت شما آسیب بزند.
امروزه دیگر برای تمامی افراد ثابت شده است که صبحانه مهمترین وعده غذایی در طول روز به شمار می رود. یک صبحانه ی خوب و مقوی می تواند عملکرد مغز شما را بهبود بخشد و قدرت حل مسئله و یادگیری را نیز به طور چشمگیری افزایش دهد.
متخصصان تغذیه عقیده دارند که بهترین زمان برای صرف صبحانه ۱-۲ ساعت پس از بیداری است. صبحانه به ما انرژی لازم برای شروع روز را میدهد. مواد غذایی که در این وعده میل میکنیدیکی از منابع اصلی کلسیم، آهن، ویتامین ب، پروتئین و فیبر است.
بدن شما به این مواد معدنی مغذی برای اینکه بتواند روز خود را شروع کند نیاز دارد و نخوردن صبحانه باعث میشود بدن شما دیرتر روزش را شروع کند. میوهها و سبزیجات از منابع بسیار خوب برای تامین ویتامینها و مواد معدنی لازم برای بدن هستند میتوانید به عنوان صبحانه حتییک موز یا آب میوهها را میل کنید.
صبحانه برای کاهش وزن نیز میتواند مفید باشد. تحقیقات نشان داده کسانی که صبحانه میخورند بیشتر از کسانی که از خوردن آن سرباز میزنند در وزن ایدهآل خود میمانند و دچار اضافه وزن نمیشوند. اگر صبحانه را حذف کنید در وسط روز نیاز بیشتری به قند پیدا میکنید و میان وعده پر قندتری میل میکنید.
اما باید بدانید که شما مجاز به خوردن برخی خوراکی ها در این وعده نیستید. تنها دلیل آن هم خالی بودن معده در این زمان می باشد. در این مقاله قصد داریم تا شما را با برخی خوراکی ها که بهتر است از خوردن آن ها در وعده غذایی صبحانه و یا بعبارتی دیگر با معده خالی پرهیز کنید.
۱) گوجه
خواص بسیار زیادی برای گوجه تعریف شده است. این میوه سرشار از ویتامین C. و بسیاری از آنتی اکسیدانها و مواد مغذی از جمله لیکوپن است. اما باید از خوردن گوجه با معده خالی پرهیز کنید. دلیل آن هم مشخص است؛ گوجه سرشار از اسید تانیک است، ماده ای که باعث افزایش اسیدیته ی معده خواهد شد و بسیاری از بیماری های گوارشی را ایجاد می کند. بسیاری از افرادی که از زخم های گوارشی رنج می برند توصیه می شود از خوردن گوجه، لیمو و پرتقال نیز پرهیز کنند.
۲) نوشابه های گازدار
برخی افراد تصور می کنند که مصرف نوشیدنی های بدون الکل آنها را با مشکلی مواجه نمی سازد. اما آیا واقعا این فرضیه درست است؟ مصرف نوشابه های گازدار به خودی خود مضرات بسیاری دارد که این موارد در صورت خالی بودن معده نیز بیشتر خود نمایی می کنند. یکی از مهم ترین آن ها ایجاد نفخ و یا کمک به بدتر شدن آن است. همچنین این نوشیدنی ها باعث بالا بردن میزان اسید معده می شوند که این مورد نیز دلیلی بر ایجاد سرطان های مری است. سرطانی که در سال های اخیر رشد چشمگیری داشته است.
۳) کیک های فوری
برای بسیاری از ما پیش آمده است که برای صبحانه عجله داشته باشیم، در این هنگام سریعترین و نزدیکترین گزینه برای یک صبحانهکیک های آماده و فوری هستند. شیرینی هایی که در تهیه آن ها از مخمرها استفاده شده است بدترین گزینه برای انتخاب بعنوان وعده صبحانه هستند. معده خالی مکان مناسبی برای حضور مخمرها نیست و وجود آن ها اختلالات متعددی را برای دستگاه گوارشی فرد فراهم می کند.
۴) غذاهای تند
خوردن برخی خواراکی های تند با معده خالی سبب ایجاد بسیاری از بیماری های گوارشی و کرامپ های شکمی می شود. عمدهترین مشکلی که مصرف این خوراکی ها ایجاد می کنند، سوهاضمه است. سیر، فلفل چیلی و زنجبیل برخی از خوراکی هایی هستند که توصیه می شود آن ها را از صبحانه ی خود حذف کنید.
۵) شیرینی جات
هضم شکر برای معده بسیار آسان است، اما نه با معده خالی! وقتی معده خالی باشد بدن قادر به ترشح انسولین کافی برای قندی که وارد شده نیست؛ و همین امر زمینه ساز بسیاری از بیماری ها از جمله آسیب به چشم ها می شود. علاوه بر این شکر یکی از خوراکی های اسیدی به شمار می رود و می تواند تعادل اسیدی بازی معده را بر هم زند. همچنین افرادی که در معرض ابتلا به دیابت با قند خون بالا هستند باید از مصرف این موارد پرهیز کنند.
۶) ماست
ماست سرشار از باکتری های اسید لاکتیک است که فواید بسیار زیادی برای سلامتی دارند. اما سطح اسیدیته معده هنگام صبح، تمام اسید لاکتیک آن را خنثی و بی اثر می کند و همین امر باعث افزایش اسید معده نیز خواهد شد. بسیاری از متخصصان تغذیه توصیه می کنند که ۱-۲ ساعت پس از صرف وعده غذایی ماست را میل و از مصرف آن با معده خالی پرهیز کنید.
۷) خیار
یکی دیگر از مواردی که بسیاری از افراد تمایل به خودن آن در وعده صبحانه دارند، خیار است. اما باید بدانید که هضم این میوه هنگام صبح برای معده کاری دشوار است، زیرا هنوز مقادیر کافی از اسید های معده که برای هضم مواد غذایی مورد نیاز هستند درون آن وجود ندارد و مصرف آن مشکلاتی از قبیل: سوزش سر دل و یا دل درد برای فرد ایجاد می کند.
۸) گلابی
گلابی حاوی فیبر خام است. هنگامی که آن را با شکم خالی می خورید، ممکن است به غشاهای مخاطی ظریف معده آسیب برساند و باعث درد معده شود. توصیه می شود آن را با برخی از غلات یا جو دوسر همراه کنید.
همه ما تقریبا مواد غذایی مضر برای سلامتی را میشناسیم، اما زمان درست مصرف خوراکیها هم بسیار مهم است. خوردن برخی مواد غذایی حتی سالم در وعده صبحانه تاثیر مخربی به اندازه سیانور دارد.
چای و قهوه
نوشیدن قهوه و چای با معده خالی باعث افزایش اسیدیته معده میشود که به نوبه خود باعث سوزش سر دل و سوء هاضمه در طول روز میشود. نوشیدن چای با معده خالی میتواند صفرا و اسید موجود در معده را کاهش دهد که هضم کلی غذا و روند تنظیم کلسترول را مختل می کند.
شیرینیها و غذاهای فرآوری شده
همه ما میدانیم که مقدار زیاد قند برای سلامتی مضر است. اما آیا میدانید قند اضافه شده به بیشتر غذاهای فرآوری شده - از جمله شربت ذرت با فروکتوز بالا و سایر شیرین کننده ها- مانند نوشیدن زیاد الکل بر روی کبد تأثیر دارد؟ قندی که به طور طبیعی در میوهها یافت میشود با فیبر آن قابل جبران است، اما مقادیر فراوانی فروکتوز به ویژه در معده خالی منجر به آسیب به کبد شود. از طرفی غذاهای حاوی مخمر باعث تخریب پوشش معده و نفخ می شوند.
گوجه فرنگی
گوجه فرنگی اگرچه مملو از مواد مغذی و مقادیر زیادی ویتامین C است، اما همچنین حاوی مقادیر زیادی اسید تاننیک است که باعث افزایش اسیدیته در معده میشود و میتواند منجر به زخم معده شود. گوجه فرنگی را برای سالاد شام مصرف کنید.
ماست
هر چند برخی کارشناسان ماست به همراه میوه را صبحانهای سالم می دانند که به کاهش وزن کمک میکند، اما انواع ماستهای آماده که برچسب بدون چربی خوردهاند، اغلب پُر از قندند تا نبود چربی را جبران کنند. علاوه بر این، دلیل اصلی خودداری از خوردن ماست با معده خالی این است که فواید باکتریهای اسید لاکتیک موجود در ماست به دلیل اسیدیته زیاد محیط معده در صبح بی اثر می شود؛ بنابراین با مصرف ماست در صبح مزایای بسیار کمی از ماست برای سلامتی را به دست میآورید.
موز
موز یکی از معروفترین غذاهای رژیمی است. این میوه برخی از بیماری های دستگاه گوارش را تسکین میبخشد، در رفع یبوست کمک میکند و از نظر برخی کارشناسان بهداشت یک غذای فوق العاده محسوب میشود. با این حال، موز حاوی مقادیر زیادی منیزیم و پتاسیم است که در صورت خوردن آن با معده کاملاً خالی، میتواند منجر به عدم تعادل منیزیم و پتاسیم خون شود. موز یک نمونه اصلی از خوردن غذای مناسب در زمان اشتباه است.
اما در کنار موادغذایی مضری که از آنها نام بردیم، خوردن برخی از موادغذایی نه تنها با معده خالی مضر نیست بلکه بهترین زمان برای مصرف این خوراکی ها درست زمانی است که ناشتا باشید. این خوراکی ها، فرآیند هضم را بهبود میبخشد و انتخابی عالی برای صبحانه هستند.
میوه تازه
میوه یک گروه غذایی فوق العاده سالم و مملو از ویتامینها، مواد مغذی، فیبر و آب است. ترکیب مناسب میوه در رژیم غذایی شما، به روش صحیح، به دستگاه گوارش شما اجازه میدهد از طریق دریافت ویتامین و بهبود هضم، از مزایای بیشتری بهرهمند شود. شروع روز با میوه به شما کمک میکند تا سیستم بدنی خود را سم زدایی کنید. میوه ها انرژی بدنی زیادی را برای شما فراهم میکنند، میتوانند به کاهش وزن کمک کنند و انرژی مورد نیاز و تمرکز را برای سایر فعالیتهای زندگی فراهم کنند.
قندهای ساده موجود در میوه به زمان نیاز دارند تا کاملاً جذب بدن شوند. هنگامی که میوهها به تنهایی خورده میشوند و معده شما خالی است، میتوان همه مواد مغذی، فیبر و قندهای ساده موجود در آن را آسانتر فرآوری کرد.
جو دو سر، گندم سیاه و فرنی ذرت
خوردن جو دو سر در صبح یا روی معده خالی چندین مزیت دارد. ابتدا این که پوشش روی معده را ضخیم میکند که از تحریک آن به طور طبیعی توسط اسید هیدروکلریک (HCL) موجود در شیره جلوگیری میکند. همچنین جو دوسر حاوی فیبر محلول است که به هضم غذا کمک میکند و کلسترول را کاهش میدهد.
گندم سیاه و فرنی ذرت هم با کاهش فشار خون و کلسترول خون هضم غذا را تحریک میکنند. آنها سموم و فلزات سنگین را از روده خارج کرده و برای مدت زمان طولانی احساس سیری ایجاد میکنند.
عسل
عسل به بیدار کردن سیستم ایمنی و هضم بدن کمک میکند. تحقیقات نشان داده است که عسل به درمان “سندرم روده تنبل” و مشکلات معده کمک میکند. همچنین با پاک کردن بدن از ویروسها و باکتریهای مضر به عنوان یک داروی ضد ویروس و یک آنتی بیوتیک طبیعی عمل میکند.
تخم مرغ
تخم مرغ برای شما بسیار خوب است و هر زمان که مصرف شود، فواید بیشماری برای سلامتی به همراه دارد. چیزی که باعث میشود این ماده غذایی مناسب برای مصرف با معده خالی باشد، این واقعیت است که تخم مرغ باعث احساس سیری طولانی مدت در فرد می شود. مطالعات نشان داده است که با خوردن تخم مرغ در صبح، کل کالری مصرفی روزانه کاهش مییابد و این ماده غذایی به کاهش چربی کمک میکند.
ویتامین دی، به ویژه نوع دی ۳ آن، در جذب بهتر کلسیم نقش دارد و از این جهت بسیار حائز اهمیت است.
به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان؛ ویتامین D یکی از مهم ترین ویتامین هایی است که برای حفظ سلامتی بدن به آن نیاز داریم. به ویتامین دی «ویتامین خورشید» هم می گویند چون این ویتامین در واکنش به قرارگیری در معرض پرتوهای فرابنفش خورشید در بدن ما تولید می شود و در واقع خورشید اصلی ترین منبع این ویتامین است. در ادامه به فواید، نشانه های کمبود و منابع مختلف این ویتامین می پردازیم.
ویتامین دی
ویتامین D برای تولید و استحکام استخوان، حفظ توانایی های شناختی، سلامت مفاصل، عملکرد مناسب سیستم ایمنی، کنترل قند خون و برخورداری از یک روحیه ی خوب ضروری است.
همچنین ویتامین دی می تواند از بسیاری از بیماری ها از جمله پوکی استخوان، دیابت، چاقی و افسردگی جلوگیری کند و ریسک بروز بیماری هایی مثل بیماری های خود ایمنی، سرطان، آسم، بیماری های قلبی، ام اس، اوتیسم و آلزایمر را کاهش دهد. از طرفی، ویتامین دی باعث می شود مادران در دوران بارداری از سلامتی بیشتری برخوردار باشند، احتمال زایمان زودرس و نیاز به سزارین در آن ها کمتر شود و فرزندان سالم تری داشته باشند. طبق تحقیقات، هر چه سطح ویتامین دی کمتر باشد خطر مرگ بر اثر هر عاملی بیشتر می شود. در مجموع این ویتامین طول عمر را بیشتر می کند.
یک آزمایش خون ساده میزان ویتامین دی بدن شما را به راحتی تعیین می کند. اگر ریسک فاکتورهای زیر را دارید حتما این آزمایش را انجام دهید:
دائما کرم ضد آفتاب می زنید، از خورشید دوری می کنید یا به ندرت به فضای آزاد می روید و یا در مناطقی زندگی می کنید که به دلیل نوع آب و هوا کمتر از نور خورشید بهره مند هستند. از آنجایی که خورشید مهم ترین منبع ویتامین دی است، در پاییز و زمستان به میزان قابل توجهی از این ماده ی حیاتی محروم می شویم و در تابستان هم با زدن کرم ضد آفتاب، بخش عمده ی پرتوهای خورشید به پوست نمی رسد.
لبنیات مصرف نمی کنید یا گیاهخوار هستید. مواد غذایی کمی به طور طبیعی حاوی ویتامین دی هستند و حتی مواد غذایی غنی شده با این ویتامین هم نمی توانند نیاز روزانه ی بدن به ویتامین دی را تأمین کنند.
مبتلا به نوعی بیماری التهابی روده مثل بیماری کرون یا کولیت زخمی هستید.
مسن هستید. با بالا رفتن سن توانایی پوست در تولید ویتامین دی کاهش می یابد. به همین دلیل با افزایش سن باید ویتامین دی بیشتری دریافت کنید چون بدن تان به اندازه ی قبل نمی تواند ویتامین دی تولید کند.
اضافه وزن دارید یا چاق هستید. ویتامین دی محلول در چربی است یعنی به راحتی جذب سلول های چربی می شود. بنابراین هر چه سلول های چربی در بدن بیشتر باشند، ویتامین d بیشتری در آن ها حل می شود و مقدار کمتری از آن برای استفاده ی بدن باقی می ماند.
داروهایی مصرف می کنید که تولید ویتامین دی در بدن را مختل می کند، مثل داروهای ضد صرع و گلوکوکورتیکوئیدها.
سابقه ی ابتلا به پوکی استخوان در خانواده ی شما وجود دارد. بر اثر این بیماری، بخش زیادی از استخوان های بدن از دست می رود و یا بدن قادر به جبران استخوان از دست رفته نیست.
نشانه های کمبود ویتامین دی چه هستند؟
کمبود شدید ویتامین دی باعث بروز راشیتیسم در کودکان و بیماری نرم استخوانی در بزرگسالان می شود. این بیماری ها در صورت درمان نشدن می توانند منجر به بدن درد، نرم و شکننده شدن استخوان ها و درد و ضعف عضلانی شوند. با این حال، تحقیقات نشان می دهد کمبود خفیف این ویتامین هم در بروز بیماری های قلبی، دیابت، آرتروز، ام اس و سرطان تقش دارد. کمبود ویتامین دی نشانه هایی دارد که اگر آن ها را در خود می بینید لازم است یک آزمایش خون بدهید تا سطح این ویتامین در بدن تان مشخص شود:
1-احساس خستگی دائمی: همیشه و حتی با وجود خواب کافی، احساس خستگی می کنید.
2- افسردگی
3- عرق پیشانی: اغلب و حتی زمانی که گرم تان نیست و فعالیت بدنی زیادی ندارید، پیشانی تان عرق می کند.
4- استخوان درد: اغلب، به ویژه در زمستان ها از دردهای عضلانی و استخوانی رنج می برید. همچنین صبح ها مفصل هایتان کمی خشک و سفت می شوند. بیشتر این دردها، علائم بیماری نرم استخوانی هستند.
5- شکستگی های تنشی استخوان: کمبود ویتامین دی خطر بروز شکستگی های تنشی استخوان را بالا می برد. شکستگی های تنشی استخوان به شکستگی های ناکامل استخوان اطلاق می شود که در اثر فشارهای کم اما تکرار شونده و همینطور ضعف استخوان به وجود می آیند.
6- بد خواب شدن
7- دائما بیمار شدن: کمبود ویتامین دی باعث تضعیف سیستم ایمنی بدن می شود، در نتیجه دائما بیمار می شوید.
روزانه چقدر ویتامین دی باید دریافت کرد؟
پزشکان معتقدند در مجموع روزانه ۱۵ تا ۲۰ دقیقه حضور در آفتاب بدون کرم ضد آفتاب، ویتامین دی مورد نیاز ما را تأمین می کند. اما نیاز روزانه ی بدن به ویتامین دی به سن افراد بستگی دارد. این میزان برای خردسالان، کودکان و افراد بزرگسال تا سن ۷۰ سال، ۶۰۰ آی یو (International Unit) است. از آنجایی که با افزایش سن توانایی جذب ویتامین دی در بدن کاهش می یابد، افراد ۷۱ سال و بیشتر، روزانه باید ۸۰۰ آی یو ویتامین دی دریافت کنند. این مقادیر برای حفظ سلامت استخوان ها هستند و برای برخورداری از دیگر فواید ویتامین دی، مقدار بیشتری از آن را باید مصرف کرد.
افراد چاق هم احتمالا به ویتامین دی بیشتری نیاز دارند، چون سلول های چربی ویتامین دی دریافتی بدن را در خود حل می کنند و مقدار کمی از آن برای استفاده ی بدن باقی می ماند. بعضی محققان معتقدند در پاییز و زمستان هم به دلیل کم شدن نور خورشید می توان مقدار دریافت ویتامین دی را بیشتر کرد.
منابع غذایی ویتامین دی چه هستند؟
نور خورشید منبع اصلی ویتامین d است اما مواد غذایی ای هم وجود دارد که حاوی این ویتامین، هر چند اندک، هستند:
ماهی های چرب: ماهی های چرب مثل سالومون، قزل آلا، هالیبوت، ساردین، کاد و تونا، از بهترین منابع این ویتامین هستند. ویتامین دی یک نصفه فیله ی سالومون ۱۰۳۵ آی یو، یک فیله ی قزل آلا ۵۴۰ آی یو، یک کنسرو ساردین ۴۶ آی یو و ۱۷۰ گرم تونا ۴۵۸ آی یو است.
تخم مرغ: ویتامین دی تخم مرغ در زرده ی آن وجود دارد. ۸۵ گرم زرده، ۴۱ آی یو ویتامین دی دارد.
روغن جگر ماهی: یک قاشق غذاخوری روغن جگر ماهی حاوی ۱۳۰۰ آی یو ویتامین دی است. همچنین این روغن سرشار از امگا ۳ و ویتامین آ است. این روغن را به صورت مکمل دارویی هم می توان مصرف کرد.
قارچ: قارچ ها تنها زمانی منبع خوبی از این ویتامین هستند که در معرض نور خورشید رشد کرده باشند و قارچ های گلخانه ای ویتامین دی بسیار کمی دارند. ۲۲۵ گرم قارچ، ۹۷۷ آی یو ویتامین دی دارد.
شیر غنی شده: ۲۲۵ گرم شیر گاو دست کم ۱۰۰ آی یو ویتامین دی دارد، اما در شیرهای غنی شده میزان این ویتامین می تواند بیشتر باشد. علاوه بر شیر، مواد غذایی غنی شده ی دیگری هم مثل شیر سویا، ماست و انواع آب میوه ها وجود دارد که ویتامین دی به آن ها اضافه شده است.
گوشت مرغ: یک ران مرغ ۱۲ یو آی ویتامین دی دارد.
گوشت گاو: ۸۵ گرم گوشت گاو حاوی ۱۲ یو آی ویتامین دی است.
پنیر چدار: پنیر چدار این ویتامین را به طور طبیعی دارد که مقدار ۱۱ آی یو است.
چند نکته ی مهم درباره ی مصرف مکمل های ویتامین دی
اگرچه بسیاری از مردم از کمبود ویتامین دی رنج می برند اما این به معنای آن نیست که می توانید خودسرانه مصرف مکمل های دارویی ویتامین دی را شروع کنید. افراط در مصرف این ویتامین می تواند باعث انباشت کلسیم در خون شود که نتیجه ی آن تهوع، استفراغ، کم اشتهایی، یبوست، ضعف و کاهش وزن است.
همانطور که پیشتر ذکر شد ویتامین دی محلول در چربی است، به همین خاطر اضافه ی آن در بدن انباشته می شود و این مسأله باعث مشکلات جدی ای خواهد شد، از جمله جذب بیش از اندازه ی کلسیم و بروز بیماری های ناشی از انباشت این ماده مثل سنگ کلیه و مشکلات معده ای روده ای. افراط در مصرف ویتامین دی حتی می تواند باعث مسمومیت هم شود.
دو نکته ی مهم را هنگام انتخاب مکمل های دارویی ویتامین دی باید در نظر داشت. اول آنکه، مکمل باید حاوی ویتامین دی ۳ (کوله کلسیفرول) باشد، نه ویتامین دی ۲ (ارگو کلسیفرول). چون ویتامین دی ۳ همان شکلی از ویتامین دی است که درون بدن ترکیب می شود، بنابراین مصرف آن مؤثرتر خواهد بود. دوم آنکه، در کنار ویتامین دی باید مواد مغذی دیگری هم مصرف کنید. مثلا اگرچه منیزیم نقشی در جذب ویتامین دی ندارد اما برای تبدیل این ویتامین به شکل فعال آن در جریان خون لازم است. بنابراین کسانی که کمبود ویتامین دی و منیزیم را دارند، توصیه می شود هر دوی آن ها را مصرف کنند.
اگرچه بعضی از مواد غذایی حاوی ویتامین دی هستند، اما مقدار ویتامین آن ها به قدری کم است که احتمالا مصرف آن ها در کنار مکمل های دارویی ویتامین دی مشکلی برایتان ایجاد نخواهد کرد.
فراموش نکنید که ابتدا باید با یک آزمایش خون سطح ویتامین دی بدن شما مشخص شود. بعد از آن پزشک است که می تواند تصمیم بگیرد چه دوزی از این ویتامین برای شما مناسب است.
منبع: روزیاتو
آخرین نظرات